• Galéria
  • Angol
  • Német
  • Orosz

Szervezet

A Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület 2011. dec. 14-én alakult meg Kecskeméten ünnepélyes keretek között, nem egyéb okból, minthogy települési és megyei önkormányzataink az uniós forrásokat a lehető leghatékonyabb módon használják, használhassák fel.

Fővédnökünk Molnár Ágnes a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációjáért felelős államtitkára volt.

Kiemelt feladatunk közé tartozik a fejlesztési célok feltárása, az ehhez kapcsolódó forrástérkép felállítása valamint a fejlesztési források megtalálása.

Együttműködő partnereink közé tartozik többek között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is. A szaktárca képviselőinek segítségével, a településeknél meglévő szakmai tapasztalatok a leghatékonyabb módon beépülhetnek a pályázatok kiírásába, amihez képesek vagyunk igen kiemelkedő szakmai hátteret biztosítani. Szövetségünk megalakulásakor a legfőbb szempontnak tartottuk olyan szakemberek bevonását, akik nemcsak érdemben, hanem minőségben is hozzájárulnak város és településfejlesztési törekvéseink eléréséhez, így biztosítva számunkra a lehető legmegbízhatóbb hátteret.

 

A szövetség 11 alapító tagja

Békéscsaba, Budaörs, Budapest III. kerület, Budapest V. kerület, Gyöngyös, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Ózd, és Szentgotthárd városfejlesztő társaságai.

A szövetség elnökévé Strack Máriát, a Lobbi Klub Egyesület elnökét választották. Az elnök-helyettesek Sági Péter (Dunaújváros), Dr. Horváth Örs Márton, Pap Hunor Örs és Szabó Tibor (Gyöngyös).

 

A Felügyelő Bizottság elnöke

Benkő János, a Savaria Városfejlesztés Nonprofit Kft. elnöke

 

Felügyelő Bizottsági tagok

Magyarvári Szilárd, Szirmay Tamás

Az egyesület felett szakmai kontrollt gyakorol a Tanácsadó Testület, melynek tagjai: Dr. Habil Görög Mihály Ph.Dr., rektor-helyettes, Budapesti Corvinus Egyetem; Dr. Tózsa István, tanszékvezető, Budapesti Corvinus Egyetem; Dr .Kemény Attila, államtitkár, Green Consult, Környezetvédelmi Tanácsadó Kft.; Marosi Miklós, vezérigazgató, Közti Zrt.; Dr. Ruda Győző, Ph.Dr., Szent Isván Egyetem.

Az egyesület törekszik hatékony és átlátható város és településfejlesztést biztosító metódusok, javaslatok kidolgozására, a magánszféra városfejlesztésbe való bevonásához szükséges alternatívák kimunkálására, megteremtve ezáltal a köz- és magánszféra szoros együttműködését.

Az egyesület feladatai közé tartozik a hazai városfejlesztési és város rehabilitációs gyakorlat egységesítése érdekében tanulmányok elkészítése a városfejlesztő gazdasági társaságok eddigi gyakorlatainak elemzése segítségével. A VÁTOSZ munkájának eredményeképpen, a tapasztalatok átadásával javulhat a cégek, városok érdekérvényesítő képessége, erőteljesebb lehet közösen az érdekérvényesítő erejük.